Praha.cz

 
Cyklisté zaplní v sobotu smíchovskou náplavku, je tu opět Pražské cyklozvonění
Pátek, 11. září 2015 07:15
Pražské cyklozvonění 2015

Tuto sobotu 12. září se smíchovská náplavka rozezní stovkami cyklistických zvonků. Nábřeží Vltavy u Jiráskova mostu se na jeden den promění k nepoznání. Namísto parkoviště zaplní prostor náplavky dětské tržiště, přehlídka módy na kolech, z části komunikací se zase stanou dráhy určené pro jízdu na elektrokolech, segwayích, městských kolech a dalších vozítkách.

Spanilou jízdu Prahou tu zakončí průvodcované skupiny, které se sjedou z celé metropole.


S ohledem na účast dětí je většina tras vedena po cyklostezkách nebo chráněných cestách. „Účastníci sem přijedou doslova z celé Prahy, letos se na organizaci podílelo sedmnáct městských částí či obcí,“ říká koordinátorka akce Jitka Vrtalová.

Na místě bude možné vyzkoušet si jízdu na nejrůznějších šlapacích, odrážecích a jiných dopravních prostředcích. Odpoledne čeká na návštěvníky několik exhibic, vyvrcholením bude pokus o překonání rekordu v počtu cyklistických zvonků, které se současně rozezní na jednom místě. Návštěvníci budou moci změřit své síly na kolech i v testech vědomostí, či dozvědět se více o novinkách v cyklodopravě.

Na místo je možné dorazit pěšky z blízké zastávky metra Anděl nebo přijet na kole s některým z pelotonů. Mapu, místa a časy startů, stejně jako program najdete webových stránkách akce www.cyklozvoneni.cz a také facebookové stránce www.facebook.com/cyklozvoneni a na stránce facebookové události www.facebook.com/events/144935339179076.

Peleton Prahy 5 pojede z Chaplinova náměstí v 10:15 hodin (sraz v 10:00 hodin). Vedoucí peletonu je radní MČ Praha 5 pro sport, Ing. Pavel Richter.

Větev trasy z Prahy 5 je dlouhá 5,6 km a vede ulicemi Lamačova – Grussova – Do Klukovic – Klukovické koupaliště – dále Dalejské a Prokopské údolí společně Prahou 13.


Místa a časy srazů dalších cyklistických skupin


Pražské cyklozvonění 2015Praha 11
9.00 park u stanice metra Opatov

Praha 12
9.30 U Kina

Praha 13
9.30 Stodůlecký rybník, Centrální park Prahy 13 (bývalá horní nádrž)

Praha 14
8.00 pěší zóna u stanice metra Černý most

Praha 19
8.00 centrální park Kbely

Praha 3
9.30 Tachovské nám., před restaurací „U Slovanské lípy“

Praha 4
9.30 Park Na Pankráci

Praha 5
10.00 Chaplinovo nám.

Praha 8
10.00 Rohanský ostrov, cyklotrasa A2

Praha-Slivenec
9.30 Pod rybníkem (u Zelené kavárny)

Praha-Řeporyje
9.30 Slivenec Pod rybníkem (u Zelené kavárny)

Praha-Velká Chuchle
10.00 Fotbalové hřiště u Vltavy

Praha-Libuš
9.15 Klub Junior, Na okruhu 1

Praha-Kunratice
8.45 U Šeberáku – parkoviště u koupaliště

Praha-Šeberov
8.30 Sportovní areál Šeberov, K Hrnčířům 174

Průhonice
7.45 Květnové náměstí

Praha-Újezd
8.15 Kateřinské náměstí

Celou akci pořádá občanské sdružení NaKole, nad akcí převzali záštitu náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek a za Prahu 5 starosta Radek Klíma a radní pro kulturu Petr Hnyk.

Na smíchovské náplavce bude i stánek Cyklisté sobě. V mapě budete moci označit místa, která si přejete nějak vylepšit. Od znalce se dozvíte, jakou šanci na úpravu mají, či co by bylo třeba podniknout, aby vylepšení proběhlo. Znalec je zapíše a přidá do mapy na Cyklisté sobě.

DŮLEŽITÉ:

Pro děti do 18 let je povinná přilba, ostatním je velmi doporučována. Užitečný bude také kvalitní zámek na kolo.

UPOZORNĚNÍ PRO ŘIDIČE:

Ve směru do Prahy dojde v rámci akce k dočasnému uzavření pravého pruhu ulic Strakonická a Hořejší nábřeží od vyústění cyklostezky u stanice přívozu Lihovar po odbočku do ulice Nábřežní. Toto dopravní omezení by však nemělo způsobit vážnější komplikace.


zdroj: praha5.cz, cyklozvoneni.cz, auto-mat.cz
foto: praha5.cz

(zem)